Acumulatori moderni vs acumulatori traditionali.

Acumulatorii autovehiculelor au traversat o perioada de dezvoltare considerabila in ultimii ani, iar problemele ivite la acestea s-au multiplicat. In primul rand merita sa acordam atentie tipurilor de baterii de pornire. Varianta cea mai simplea si din ce in ce mai rar intalnita in ziua de astazi este cea cu plumb si acid, care necesita verificare si intretinere periodica deoarece electrolitii, mai precis apa distilata din baterie se evapora. In carcasa din plastic, placile care contin pasta de plumb si oxizi de plumb sunt scufundate in acid sulfuric diluat, suprafata placilor la utilizare se transforma in sulfat de plumb iar la incarcare se transforma din nou in plumb si oxizi de plumb. Nici tehnologia prin care se utilizeaza placute izolatoare PVC pentru evitarea scurtcircuitelor din baterile nu se poate numi tehnologie moderna. In ceea ce priveste principiul functionarii, de aceasta grupa apartin si acumulatorii care necesita foarte putina intretinere. La aceste tipuri de acumulatori formarea gazelor este mult mai redusa, si daca conditiile de functionare sunt normale, atunci problemele cauzate de evaporarea apei apar doar la cativa ani dupa punerea in functiune.

La unele baterii orificiile de alimentare sunt complet inchise, astfel conducatorul auto nu le poate vedea. Este de asemenea adevarat ca aceasta metoda nu este cea mai consacrata, deoarece daca se evapora electrolitii din cauza incalzirii naturale, completarea apei este imposibila, astfel bateria devine inutilizabila. Asta inseamna ca majoritatea producatorilor de baterii din gama lowcost ies la inaintare cu baterii care se vor a fi fara intretinere insa de fapt acest aspect este o minciuna gogonata care prinde in fata numerosilor soferi necunoscatori. Pe scurt, iti iei o baterie pe care o consideri buna, la un pret decent si poti avea neplacerea de a o folosi un an sau maxim doi. De ce se intampla acest aspect? Pai, daca masina pe care o folosesti este una care are un regim de incarcare mai alert si iti incarca bateria cu 5% mai mult decat normal, la un drum mai lung, poti avea neplacerea ca bateria ta sa intre in starea de fierbere deoarece se supraincalzeste de la curentul in exces pe care il primeste si atunci uzura acesteia va fi grabita considerabil. Eu le numesc baterii de unica folosinta si prefer sa casc ochii cand cumpar nu sa ma uit in buzunar.
La unele modele de baterii se pune un singur orificiu la o singura celula, pentru a putea verifica functionarea sistemului. Cu toate acestea, daca celula respectiva este functionala, asta nu inseamna ca restul celulelor nu sunt in scurt sau nu prezinta lipsa de capacitate, astfel bateria neavand puterea necesara pentru pornirea autovehiculului, mai ales in sezonul rece cand rezistenta la pornire a motorului este mai ridicata.

In ziua de astazi, sunt din ce in ce mai cunoscute bateriile cu asa zisa tehnologie AGM (Absorber Glass Mat). La aceste tipuri de baterii, canu nu necesita intretinere, structura portanta a solutiei active din plumb este expandata. Aceasta solutie este benefica mai ales pentru ca eliminam aditivii daunatori care limiteaza performanta, iar placa este fabricata din plumb pur (de aceea bateriile AGM sunt mai scumpe, dar si mai bune).
O alta diferenta consta in despartirea placilor pozitivi printr-un separator din fibra de sticla. Aceasta fibra de sticla absoarbe electrolitul, iar formarea namolului in baterie nu mai este posibila, ceea ce inseamna de fapt ca ajuta la prelungirea regimului de functionare. Este deosebit de important faptul ca acest sistem elimina posibilitatea evaporatii lichidului din acumulator, deoarece gazele care s-au creat in interiorul acestuia se transforma din nou in lichid cu ajutorul fibrei de sticla.

Pentru o testare eficienta a acumulatorului trebuie respectat un traseu. Pprimul pas inaintea testarii acumulatorului, este incarcarea completa a acestuia. Capacitatea de stocare a energiei se poate masura cu ajutorul unui dispozitiv de masurare a capacitatii, adica cu ajutrul instrumentului de curent constant, care are capacitatea de a descarca bateria: cu atentia pe timpul scurs, acumulatorul trebuie descarcat pana la 10.5 volti. Capacitatea reala la acumulatorii de pornire se masoara cu descarcarea acestora timp de 20 de ore, insa datorita perioadei indelungate de timp necesare nu este cea mai raspundita metoda, iar mai indicat este masurarea capacitatii de stocare de rezerva cu ajutorul dispozitivului de masurare al capacitatii. In acest caz bateria se descarca constant cu 25 de amperi, in timp ce se masoara timpul descarcarii pana la 10.5 volti. Capacitatea de rezerva este intervalul de timp in minute, care ne arata cat timp poate functiona bateria cu un alternator defect, in timp ce este conectata la consumatorii obisnuiti ai autoturismului. 

Evidentiez trei probleme specifice ai acumulatorilor traditionali desi ar fi multe de spus in ceea ce priveste difetentele dintre acumulatorii clasici si tehnologia AGM.
     1. Substantele solide din interiorul acumulatorului, mai precis namolul care se formeaza prin intrarea impuritatilor in baterie, prin formarea sulfatilor si a oxidatiilor pe placile acestuia, pot cauza scurtcircuit intre celule.
     2. In cazul unui acumulator utilizat mai rar sau care este depozitat si nu este incarcat o perioada mai lunga de timp (cateva luni), in celule se formeaza sulfati secundati, acest proces fiind similar si in cazul unei baterii unde incarcarea este insufucienta.
     3. Se poate ivi situatia neplacuta in care alternatorul autovehiculului poate incarca la valori mai mari de 13.8 – 14.4 volti. Astfel acumulatorul este supraincarcat, iar daca aceasta problema persista o periada mai lunga de timp (e vorba de ore de functionare ’70-100′ ore), poate cauza pierderi semnificative de electrolit, deteriorarea iremediabila a placilor si eventula in unele cazuri nesemnalate la timp poate duce la fisurarea integritatii corpului bateriei.

Pe scurt si in cateva cuvinte recomand utilizarea unor baterii mai calitative, cu tehnologie AGM. Consider ca tehnologia a avansat atat de mult incat n-ar trebui sa ramanem in loc si sa cobim dupa produse lowcost care nu fac altceva decat sa ne incurce si mai mult viata. Daca nu avem nimic impotriva in a schimba bateria la doi ani, si bateriile traditionale sunt o solutie. Insa daca preferam sa avem 4-5 ani o baterie, e mai bine sa ne indreptam atentia  catre calitate si profesionalism.

Articolul a fost creat in urma unei discutii pe aceasta tema cu un reprezentant tehnic VARTA, facand o paralela intre acumulatorii traditionali si tehnologia AGM pe plan de performata, eficienta, durata de viata, costuri si intretinere.

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on noiembrie 27, 2018, in Auto-Moto and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: