Bateria cu energie atomica
Cercetătorii universității din Missouri au anunțat că au creat prototipul unei pile compacte atomice pe bază de apă, care prezintă o eficiență și longevitate de funcționare de invidiat în comparație cu cele obișnuite. Oamenii de știință consideră, că în viitorul nu prea îndepărtat, acest tip de baterii își vor găsi aplicația în cele mai diferite sfere de activitate, inclusiv cosmice și de ce nu chiar automobilele cu propulsie electrică, unde eficiența, siguranța și durata de funcționare a unor asemenea surse de energie are o importanță cheie.
Betavoltaica — tehnologia generare a energiei din radiație — este obiectul de cercetare științifică în calitate de sursă potențială de energie cu un început în anii 50 al secolului trecut. Din relatările inginerului Jay W. Kwon de la universitatea Missouri, ” tehnologiile atomice dirijate nu prezinta pericole. Tehnologiile scoase pe piata de mult timp au o aplicație destul de răspândită în sarcini comerciale și sunt foarte des întâlnite chiar în casele noastre. Ca exemplu aceste tehnologii stau la baza traductorilor anti incendiari sau în indicatorii sistemelor de ieșire de urgență în clădiri”.
Folosind izotopul radioactiv stronțiu—90 pentru sporirea eficienței de producere electrochimică a energiei în soluție apoasă, cercetătorii au folosit în calitate de catalizator pentru descompunerea apei, un electrod din dioxid de titan cu nanostructurat. Catalizatorul și radiația sunt folosite pentru descompunerea apei în compuși de oxigen. Ca rezultat, când beta-radiațiea trece prin dioxidul de titan nanostructurat, în interiorul dioxidului de titan se formează perechile electron-gol, ce formează fluxul de electroni și in final curentul electric.
Este necesar de evidențiat că aceasta nu este prima tentativă cu succes de creare a bateriilor compacte pe principiu atomic. În anul 2012 compania City Labs a creat prototipul bateriilor pe bază de nanotritium, dar acesta este primul și deocamdată unicul caz cu demonstrații excelente a eficienței și priorității utilizării radiolizei pentru producerea curentului electric la temperaturi joase.
Sursa: Revista „Nature”
Posted on noiembrie 7, 2015, in Descopera and tagged baterie atomica, energie atomica, energie nucleara. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.
Lasă un comentariu
Comments 0