Folosirea sistemelor cu cogenerare la nivel industrial.

Nu cu mult timp in urma am fost pus in fata faptului implinit, adica in fata unei centrale cu cogenerare folosita de CET Bucuresti la unul dintre putinele puncte ramase in viata in capitala. Vizita mea acolo a fost in interes de serviciu insa am avut contact direct cu un sistem pe care nu l-am intalnit decat in cartile de termotehnica din facultate. Pentru multi nu inseamna nimic acest sistem cu cogenerare insa pentru altii termenul nu este deloc strain. Folosirea unui astfel de sistem ar putea reduce substantial costurile la energie electrica si energie termica. Folosit cu cap, un astfel de sistem ar putea reduce costurile cu aproximativ 20%.

Sa va explic de ce…

Termenul de cogenerare definteste producerea simultana de energie electrica sau mecanica (in functie de necesitare) si de energie termica in aceeasi instalatie folosint aceasi sursa de energie primara. Pentru producerea doar a curentului electric se utilizeaza in general centralele termoelectrice care, insa, disperseaza o mare parte din energia primara in mediu: aceasta este energie termica cu valoare termodinamica redusa. In acelasi timp, pentru producerea energiei termice traditional se folosesc cazane care transforma energia primara a combustibililor, cu valoare termodinamica crescuta, in energie termica cu valoare termodinamica redusa.

Prin urmare, in cazul în care un utilizator are nevoie atat de energie electrica, cat si termica, in locul instalarii unui cazan si al consumului concomitent de energie electrica din retea, s-ar putea dovedi mai rezonabila realizarea unui ciclu termodinamic pentru a produce energie electrica folosind niveluri termice mai ridicate si cedand caldura reziduala la temperatura mai scazuta, satisfacand astfel nevoile termice. Scopul fundamental pe care il urmareste cogenerarea este acel de a utiliza cat mai eficient posibil energia continuta in combustibil: rezultatul va fi un consum mai scazut de combustibil si, in consecinta, un impact mult mai redus asupra mediului.

Gandeste-te cum ar fi ca fiecare oras din Romania sa aiba o instalatie de cogenerare si sa o foloseasca adecvat. S-ar reduce costurile atat la energia termica cat si la energia electrica si impactul nociv asupra mediului ar fi mai redus. Acest sistem nu se incadreaza in sistemele de energie regenerabila si energie verde insa contribuie la protectia mediului si la producerea de energie cu costuri mai mici decat daca folosim sistemele prezente in CET-urile din Romania.

Sistem cogenerare

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Octombrie 18, 2015, in Descopera and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: