Orase verzi – Vis sau realitate?

Cred că toți ne-am gândit la un moment dat la un oraș mai verde, mai curat și care să fie îmbrățișat de Natură. Ei bine, probabil că grija față de mediu, prin utilizarea energiilor regenerabile este pasul cel mai important! Cu tehnologia de care dispunem astăzi, practic nu avem scuză să nu ne facem un plan sănătos pentru un viitor „verde”.

www.clicdurable.fr_

În lume, multe orașe deja au făcut pași mari în direcția asta.

Burlington, din Vermont, nord-estul SUA, cu o populație de 42.000 de locuitori,  este primul oraș din această țară care este alimentat 100% cu energie electrică din surse regenerabile. După mai bine de 10 ani de când autoritățile au ales să renunțe la formele convenționale de energie, orașul și-a construit un mix energetic care ar stârni invidia celor mai dezvoltate aglomerări urbane: biomasă, centrale eoliene, centrale fotovoltaice si centrale hidroelectrice.

Oslo, capitala Norvegiei, este de mult timp în topul celor mai curate orașe din lume, având cel mai mic nivel al emisiei de carbon, raportat la cap de locuitor, în Europa. Planul lor de a scăpa de combustibilii fosili, în 2020, pare din ce în ce mai realizabil, când aflăm că au peste 140 de autobuze ce funcționează cu biocombustibil obținut din gunoi menajer. Totodată numeroase clădiri sunt alimentate cu energie regenerabilă.

În prezent, Copenhaga deține titlul de Capitală Verde Europeană, datorită numărului mare de locuitori ce se deplasează cu bicicleta. 1 din 3 locuitori ai orașului se folosește bicicleta drept mijloc de transport.

În mijlocul deșertului, în Emiratele Arabe Unite, lângă un aeroport din Abu Dhabi, se construiește o comunitate complet independentă energetic. Purtând numele de Masdar, această locație va utiliza doar surse de energie regenerabilă, în mare parte solară.

Lista poate continua, multe alte orașe fiind preocupate de sănătatea locuitorilor și de iminența unei crize energetice, datorată împuținării combustibililor fosili. Crezi că orașul tău merită să trăiască sănătos? Schimbarea depinde de tine și de dorința ta de a trăi ecologic!

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on iulie 27, 2015, in TermoSET and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: