De ce avem nevoie de resurse regenerabile de energie?

Descoperirea focului in vremurile preistorice a focut posibila, pentru prima data, obtinerea unor cantitati importante de energie pentru omenire. Timp de mii de ani, nevoile energetice ale umanitatii au fost satisfacute doar cu ajutorul soarelui, biomasei, energiei apei si a vantului.  Totul a durat pana la inceputul revolutiei industriale, o revolutie a tehnologiilor energetice bazate pe combustibili fosili (petrol, gaze naturale, carbune) si nucleari care reprezinta surse de energie neregenerabila cunoscute si sub denumirea de surse conventionale.

Cresterea sustinuta a numarului de locuitori si importantele salturi tehnologice din ultimul secol au creat probleme semnificative la nivel global in ceea ce priveste acoperirea nevoilor energetice tot mai ridicate. Astfel, in fiecare an, la nivel mondial se consuma echivalentul a aproximativ 10 miliarde de tone de petrol, din care peste 90% provin din arderea combustibililor fosili. Combusibilii fosili sunt surse egergetite a caror formare a necesitat cateva milioane de ani. Teama ca aceste resurse se vor epuiza sa accentuat in timpul crizei energetice din 1973, cand s-a ridicat serios problema gasirii unor surse alternative de energie. Astfel, conform statisticilor furnizate de British Petroleum, rata de epuizare a combustibililor fosili, luand in considerare consumul actual, este urmatoarea: (Combustibil si rata de epuizare: Petrol – 40-60 ani; gaze naturale – 60-80 ani; carbune – 230-280 ani). Mai mult decat atat, cata vreme vom acoperi nevoile energetice in principal prin arderea combustibililor fosili, impactul asupra mediului va fi considerabil. Acest impas poate fi depasit doar prin utilizarea unor resurse energetice care sa nu se epuizeze si in acelasi timp sa nu aiba efecte negative asupra mediului.

maxresdefault

Energie conventionala – energie poluanta

Folosirea surselor de energie conventionala elibereaza in atmosfera cantitati impresionante de gaze cu efect de sera, dintre care cel mai important este dioxidul de carbon. Utilizarea excesiva a resurselor neregenerabile are consecinte negative asupra mediului, cum ar fi accentuarea efectului de sera, ploile aceide si cresterea concentratiei de praf din atmosfera. Incalzirea globala, determinata de amplificarea efectului de sera, este semnul cel mai vizibil al schimbarilor climatice ce au loc la nivelul intregului glob. Cresterea frecventei fenomenelor meteorologice extreme (caldura excesiva, inundatii, furtuni), topirea ghetarilor si cresterea nivelului oceanelor reprezinta amenintari serioase asupra supravietuirii multor specii de plante si animale, precum si asupra sanatatii si bunastarii oamenilor.

La nivel local, cresterea poluarii, in special in marile orase, are consecinte dintre cele mai nefaste, intre care ploile acide ocupa un loc central, producand alterari semnificative ale sanatatii plantelor si animalelor, eroziuni ale solului sau cladirilor, coroziuni ale obiectelor metalice, s.a.m.d. Alterarea calitatii aerului si a apei a condus la deteriorarea satatatii populatiei, inregistrandu-se o intensificare la nivele alarmante ale morbiditatii si mortalitatii la nivel mondial, impreuna cu stresul termic produs de valurile de caldura si cresterea raspandirii bolilor infectioase din zonele tropicale spre alte locatii datorita incalzirii climei.

Reconciliind traditia cu invoatia

Actualmente ne aflam in fata unei mari dileme si trebuie sa construim un sistem care nu numai sa „tina becurile aprinsie”, ci sa le  tina in functiune pentru miliarde de oameni, sa satisfaca nevoile acestora, protejand in acelasi timp mediu. Solutia nu este o alegere intre „traditie” si „inovatie„, ci vorbim „traditia impreuna cu inovatia„. Aceasta alegere presupune o folosire rationala a surselor de energie traditionala, prin reducerea consumurilor casnice si industriale, in paralel cu implementarea surselor de energie regenerabila.

Tehnologiile bazare pe energia regenerabila au marele avantaj ca utilizeaza resurse inepuizabile, foarte putin poluate, cu o contributie nesemnificativa la schimbarile climatice. In plus, utilizarea lor reduce dependenta de resursele conventionale care se vor epuiza intr-un viitor nu foarte indepartat.

Chiar daca in prezent energia curata este mai scumpa datorita cheltuielilor putin mai ridicate, in ultima perioada de timp s-au inregistrat salturi tehnologice importante, care ne dau speranta ca in viitorul apropiat aceasta va reprezenta o alternativa viabila si accesibila tuturor.

Energia curata – Certitudine sau utopie?

Chiar daca din punct de vedere cost-eficienta, tehnolofiile bazate pe utilizarea combustibililor fosili reprezinta cea mai buna alegere, este important sa cautam situatiile speciale in care energia regenerabila poate fi o solutie viabila si competitiva. Multi dintre voi se vor intreba de ce, date fiind avantajele incontestabile ale utilizarii surselor de energie regenerabila, acestea sunt utilizate la scara larga.

Raspunsul are la baza necesitatea unor investitii initiale importante, faptul ca sursele regenerabile nu sunt disponibile in orice locatie, ca de exemplu energia eoliana poate fi utilizata doar in zone cu vand puternic. Inertia factorilor de decizie (utilizarea resurselor regenerabile la scara larga in vederea producerii de energie presupune schimbari in ceea ce priveste tehnologia utilizata, baza legislativa si nu in ultimul rand, schimbarea mentalitatii oamenilor)

In incheiere, convingerea mea este ca la fel cum automobilul a inlocuit calul si pomputerul masina de scris, in timp, si tehnologiile de producere a energiei curate le pot inlocui pe cele traditionale facandu-le sa para primitive, ineficiente si neeconomice.

Ceea ce trebuie inteles din toate aceste cuvinte este faptul ca energiile regenerabile au inceput sa prinda o dezvoltare continua si aprofundata ceea ce le face mai accesibile atat ca pret cat si ca mentenanta de dupa. Este mai bine sa iti folosesti propriul tau sistem solar termic sau fotovoltaic in timp ce ajuti la salvarea resurselor epuizabile decat sa fii dependent de gazele naturale, carbunele si petrolul care deja incepe sa devina din ce in ce mai putin.

Sursa: Fundatia TERRA Mileniul III si ANPM

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Iulie 1, 2015, in TermoSET and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: