Sisteme active de incalzire solara

Incepand cu anii ’70 a avut loc o tendinta accentuata pentru adoptarea unor surse de energie regenerabile, datorita epuizarii treptate a petrolului. In zilele noastre, aceasta tendinta are loc din cauza unei preocupari tot mai accentuate pentru protejarea mediul inconjurator.

Energia solara este intru totul ecologica. Aceasta nu consuma sursele epuizabile de energie, nu are nici un impact daunator asupra aerului, apei, nu ridica probleme de sanatate si nu produce deseuri. Un alt avantaj al energiei solare ar fi faptul ca aceasta nu poate fi controlata de nici o natiune si nu se va epuiza dacat atunci cand soarele va inceta sa functioneze.

Una dintre cele mai eficiente metode de a include tehnologia ecologica intr-o locuinta este utilizarea unui sistem solar pentru incalzirea apei.  Un astfel de sistem solar reduce cu pana la doua treimi necesitatea folosirii metodelor tradionale de incalzire a apei. Minimalizeaza costurile pentru electricitate sau pentru combustibilii folositi in incalzirea apei, reducand impactul asupra mediului inconjurator. Aceste sisteme sunt de doua feluri : active si pasive, cele active fiind cele mai utilizate.

Incalzirea solara activa utilizeaza sisteme colectoare care convertesc radiatia solara in caldura necesara incalzirii apei menajere. Colectoarele sunt panouri cu suprafete negre (pentru a absorbi radiatia), vitrate, bine izolate si orientate in asa fel incat sa optimizeze cantitatea de energie absorbita. Pentru a micsora pierderile de caldura si a mari temperaturile de lucru se trateaza special suprafetele vitrate ce pot fi transformate relativ usor in lentile de tip Fresnel (plate) pentru concentrarea radiatiilor incidente.

Un colector solar este plasat pe acoperis sau intr-un loc in care va avea acces la lumina solara directa. In momentul in care colectorul este destul de fierbinte, un termostat porneste o pompa, care recircula un fluid, numit fluid de transfer termic, prin colector. Pe urma, fluidul fierbinte este directionat spre rezervor, incalzind apa.

In functie de zona in care locuiti si cata apa calda foloseste familia, un sistem solar de incalzire a apei se amortizeaza in mai putin de 5 ani. Un sistem bine intretinut poate avea durata de viata pana la 15-20 de ani, mult mai mult decat un boiler conventional.  Costurile pentru incalzirea apei se reduc in functie de anotimp. Astfel, vara, costurile se reduc cu aproape 100%, ajungand ca incalzirea apei menajere sa fie gratuita, iar primavara si toamna acestea se reduc cu cel putin 60%. Acest lucru face in mod sigur ca un panou solar sa-si merite investitia. Panourile solare pot fi folosite si pentru a incalzi apa din piscine, procedeul fiind unul deosebit de simplu si eficient.

tesy_racordarea_bufferelor_instalatii_incalzireUn panou solar cu rezervor destinat incalzirii apei calde menajere incalzeste, zilnic, o cantitate medie echivalenta cu capacitatea rezervorului. Temperatura la care poate fi incalzita apa difera in functie de anotimp, astfel, in lunile de iarna, pentru ca ziua e mult mai scurta, temperatura apei ajunge intre 15-45°C iar vara, in zilele insorite, temperatura poate ajunge la peste 90°C. Cand este innorat sau ploua, tuburile reusesc sa capteze razele solare prin perdeaua de nori, insa cu o eficienta mult mai redusa. In astfel de zile apa va fi incalzita cu ajutorul curentului prin rezistenta electrica a panoului solar sau a boilerului interior. Rezistenta fiind intre 2 si 4 KW nu implica un consum foarte mare de curent.

Sistemul de panouri solare se monteaza in directia sud sau sud-vest intr-un loc in care sa fie iluminat direct cat mai mult timp pe perioada zilei si sa nu fie umbrit de vegetatie sau cladiri. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca exista panouri solare care prin constructie sunt destinate sa functioneze doar vara. Sistemul activ de incalzire solara nu necesita nici un fel de intretinere cu conditia ca panoul sa fi fost montat corect.

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Iunie 27, 2015, in TermoSET and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: