Panouri solare termice vs panouri fotovoltaice

De curand am intrat in sfera panourilor solare si panourilor fotovoltaice si dezbaterile nu inceteaza sa apara. Aud in jurul meu zeci de pareri argumentate sau aruncate cu prastia despre energiile regenerabile si neconventionale de parca suntem intr-o rapida ascensiune in acest domeniu. Oricum, cei interesati fac prezumtii si arunca banana cu idei nefondate pentru a fi prinsa de maimuta.

Energie regenerabilaIntr-un cerc de prieteni la o discutie relevanta despre sisteme de energie regenerabila si complexitatea lor, unul dintre ei imi spunea ca a vazut un sistem cu tuburi vidate care functioneaza chiar si la temperatura de -35 grdC cand nu este soare. No, eu zic ca banana a fost aruncata destul de bine si maimutele inghit prostiile. Un sistem solar cu tuburi vidate rezista la acea temperatura dar daca nu este soare pe timp de iarna grea, adio randament termic. Sistemele astea cu tuburi vidate pentru incalzirea apei menajere au un randament limitat atata timp cat nu este soare. Ma, daca nu ai soare si temperatura exterioara este de -35 grdC, cum sa crezi ca acel panou are un randament bun? Da, daca exista soare, exista si apa calda, deci randamentul exista, insa pe timp de iarna este limitat. La astfel de temperaturi se recomanda un sistem cu circuit inchis sau cu glicon sau setarea controller-ului pentru a mentine temperatura constanta in boiler si pentru a circula apa calda prin tevi.

Pe de alta parte, pentru fericirea si multumirea celor care vor sa utilizeze sisteme de energie neconventionala si regenerabila se poate utiliza un sistem fotovoltaic. De ce? Pai e simplu. Panourile fotovoltaice transforma energia solara in energie electrica. Ce poti face cu energia electrica? Absolut orice. Costurile acestor instalatii sunt mai mici decat in cazul panourilor solare, dar si randamentul este putin mai mic si cu toate acestea este mai viabil. In schimb se produce energie electrica care poate fi, la randul ei transformata in orice alta forma de energie: temica sau mecanica. Deci avantajul creste considerabil. Panoul fotovoltaic este mai ieftin decat cel solar dar necesita un sistem de transformare a energiei electrice de tip curent continuu cu voltaj redus, in curent alternat de voltaj ridicat, ceea ce poate implica costuri suplimentare. Investitia se amortizeaza insa destul de repede.

Puse fata in fata panouri solare vs panouri fotovoltaice au o suma de avantaje comune. Sursa este inepuizabila, singurele variatii posibile fiind cele legate de intenistatea luminii solare. Nu exista emisii si noxe. Dupa instalare cele doua sisteme au nevoie de o intretinere minima, cu costuri minime.

La capitolul diferente panouri solare vs panouri fotovoltaice un detaliu important este cel al dimensiunilor respectivelor panouri. Pentru un randament maxim suprafata expusa a panaourilor fotovoltaice trebuie sa fie mare, in timp ce in cazul panourile solare, suprafata acestora trebuie sa fie proportionala si raportata la catitatea de caldura/apa calda pe care trebuie sa o produca. Daca primele au nevoie de radiatie solara directa, cele fotovoltaice produc energie electrica si in conditii de cer acopertit. Panourile solare si cele fotovoltaice ofera in egala masura avantaje. Secretul maximizarii randamentului este acela de a alege sistemele cu adevarat necesare casei tale.

Folosind energie solara, se contribuie semnificativ la protejarea mediului inconjurator, prin arderi mai reduse de combustibili fosili. Un panou solar termic folosit in locul unui boiler electric economiseste intr-un an aproximativ 1 tona de titei, reduce emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 700Kg, iar emisiile de dioxid de sulf (responsabile de ploile acide) cu 5Kg.

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Iunie 22, 2015, in TermoSET and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. cuciureanu doru

    dar arabi de unde ar avea bani sa inventat si generatorul fara nici o sursa de alimentare iar servicile secrete au omorit inventatoru iar inventia a disparut invetile tesla au disparut si ele sint ascunse .

    Apreciază

    • Generatorul fara o sursa de energie nu exista. O masinarie, o inventie, o roata, nu functioneaza fara o sursa de energie. Perpetuum mobile nu exista. Asa cum nu exista nici vidul pur, asa cum nu exista nici zero absolut. Inventiile Tesla sunt bazate pe o sursa de energie. Nu poti sa produci energie fara sa consumi energie, de orice fel ar fi ea!

      Apreciază

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: