Ipocrizia si egocentrismul in leadership

Nu sunt un expert in dezvoltare personala dar am invatat de la experti si tind spre perfectionare. In articolul acesta tratez problema ipocriziei in leadership.

No, dictionarul explicativ al limbii engleze defineste cuvantul ipocrizie ca fiind „expunerea de convingeri sentimente sau virtuti pe care cineva le poseda; falsitate”. Cuvantul, are la origine cuvantul grecesc „hypokrites”  insemnand „actor”. In final, dupa o lunga prelegere a unor profesionisti, am ajuns la concluzia ca exista doua tipuri de ipocrizie: (1) a insela sau a fi nesincer cu ceilalti si (2) a te autoinsela si a fi nesincer cu tine insuti. Primul tip releva pur si simplu nesinceritate, o incercare intentionata de a induce pe cineva in eroare, Cel de-al doilea tip insa este patetic. Este neintentionat si deriva de obicei din lipsa cunostiintei de sine. Este ceea ce poti numi „autoipocrizie”. 

Imi aduc aminte fraza pe care colegul meu care este leadership trainer, o aducea in discutie atunci cand incerca sa mai impartaseasca cunostiinte si anume ca in romanul lui Oscar Wilde, A Woman of No Importance, Lady Hunstanton ii spune doamnei Allonby: „Ce inteligenta esti draga mea! Nu crezi nici un cuvant din ce spui”.  Aceasta fraza are multipe caraceristici si poate fi descusuta in zeci de feluri in zeci de contexte, dar ideea transmisa este aceea ca unii oameni cred ca a fi lider tine de imagine si aparente. Ei incearca sa arate intr-un anume fel si sa isi joace rolul. Fac eforturi uriase pentru a se preface sinceri dar nu sunt decat niste masti ce arata bine dar nu este nimic dincolo de ele. Sunt la fel de naturali ca si cauciucul sintetic.

leadershipFiecare dintre noi ne-am perfectionat mecanismele de detectare a acestor farseuri si putem vedea imediat diferenta dintre cineva care joaca rolul de lider si cel care chiar este un lider. Cine nu isi da seama de acest lucru, este manipulat intr-o directie eronata si cel mai probabil va esua ca o epava naufragiata pana un adevarat lider va sti sa ii puna in valoare calitatile si sa ii controleze defectele. Un element sesential ce contribuie la autoipocrizie este propriul egol. Daca suferi de egolatrie cu siguranta nu o sa te vezi prea bine in viitor; daca te preocupa excesiv propria persoana, nu vei fi in stare sa discerni intre a juca rolul unui lider si a fi un lider; daca esti cu nasul pe sus, asta nu inseamna ca esti mai presus de ceilalti. Daca ai bani, prestigiu sau pozitie, ai putea ajunge sa crezi ca esti un lider de succes. Nu banii te fac un lider de suces, nici prestigiul, nici pozitia. Poti sa mergi pe aleea indragostitilor  tinandu-te de mana pe tine insuti si ai putea uita ca lauda, ca si parfumul, doar se adulmeca, nu se inghite.

Este extrem de usor sa te lasi furat de imaginile si calitatile de lider. Candva, nu cu mult timp in urma si eu aveam impresia ca merg pe calea unui leader prin diversele activitati pe care le desfasuram, dar am fost trezit la timp caci eu paseam cu incredere pe un teren minat in drum spre ipocrizia din leadership. Mult prea des ne inchipuim ca a fi lider inseamna a face ceva si a avea ceva dar de la acest punct putem deveni foarte usor niste lideri ipocriti. Adevaratul lider este definit de a fi si a deveni. Capacitatea autentica de a fi lider vine din interior iar atunci cand suntem foarte sinceri cu noi insine si ne construim propriul drum cu integritate, nu exista nici un risc de a deveni ipocriti.

„Autoinselarea este de cele mai multe ori reflectarea interesului obsesiv pentru propria persoana. Cu adevarat ipocrit este cel care inceteaza sa isi mai perceapa propria minciuna, cel care minte cu sinceritate”. – Andre Gibe

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on martie 21, 2015, in Dezvoltare and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. lucrez in industrie, mai exact injectie mase plastice…pot spune ca avem anumiti „sefi” sau leaderi mai frumos spus care de multe ori nu sunt calificati pentru pozitia lor ori au o anumita atitudine care nu le este de folos in cariera lor 🙂 ca si leader cred ca ar trebui sa fii in primul rand sa ai o atitudine prietenoasa dar in acelasi timp sa impui respect 😀

    Apreciază

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: