Secretele unei comunicari reusite

Ma gandeam sa scriu ceva despre asta de o luna in urma dar pana la urma a ramas ciorna si cred ca va mai ramane cam o saptamana. Acum am in cap o carte pe care am citit-o acum 1 an si de care mi-am amintit astazi in timp ce tratam o idee de proiect cu un prieten. Nu stapanesc foarte bine comunicarea eficienta dar nu ma pot plange si cred cu tarie ca sunt pe drumul cel bun. Cartea am gasit-o pe un site de carti crestine, site recomandat de un alt prieten care face cumparaturi frecvent de acolo si se intituleaza „Arta de a-l asculta pe celalalt. Secretele unei comunicari reusite”, o carte care defineste problemele comunicarii si le imprastie. 

Ce poate fi mai firesc decat a asculta? Ajunsi in ceea ce definim drept era comunicatiilor vorbim, ascultam si comunicam mai mult decat a facut-o probabil oricare alta societate. Dar oare faptul ca ne aflam constant, din obligatie sau nu, in situatie de ascultare ne convinge ca ascultam asa cum trebuie? Mai importanta decat raspunsul este intrebarea caci ea ne cere un raspuns asupra calitatii pe care dorim sa o imprimam relatiilor noastre cu ceilalti. Mai intai trebuie sa stim sa ne ascultam pe noi insine; cum altfel am putea sa fim atenti la ceilalti si sa-i intelegem bine daca nu ne putem intelege pe noi. Dincolo de aceasta interogatie asupra calitatii propriei ascultari, la fel de imortant este sa ne chestionam asupra motivelor ce ne determina sa ii ascultam pe ceilalti. Care sunt intentiile reale, care sunt scopurile exacte ce ne incita sa ascultam pe cineva? 

arta_de_a-l_asculta_pe_celalalt._secretele_unei_comunicari_reusite_de_milton_cameronO declaratie a lui Krishnamurti „Ascultarea celuilalt o faci cu propriile tale proiectii, prin ambitiile, dorintele si angoasele tale? Neauzind decat ceea ce vrei sa auzi, ceea ce te satisface, iti convine, te linisteste, iti alina pe moment suferinta?” descrie bine o tendinta egoista, ba chiar egocentrica, ce ne poate anima in ascultare daca ii folosim pe ceilalti pentru a ne atinge propriile scopuri, daca ne este teama de necunoscut sau daca nu am invatat sa ne ascultam in mod adecvat. Pentru a sti daca ascultarea ta este una adecvata, trebuie mai intai sa o analizezi. Vei fi poate uimit sa afli ca nu esti un bun ascultator sau ca posezi aptitufinile de baza dar nu stapanesti instrumentele. Aceasta arta nu este usor de insusit. Eu nici nupa citirea cartii nu am reusit in totalitate sa imi controlez nivelul de ascultate si comunicare asa cum trebuie. Pentru a asculta si a intelege pe deplin, trebuie sa ajungi la o stare de calm interior si sa mergi dincolo de propriile perceptii si ganduri, de concluziile si prejudecatile tale care se interpun aproape inevitabil intre tine si ceea ce asculti.

Cum ii putem intelege mai bine ce cei din jur? Atunci cand comunicam, ascultam asa cum trebuie si intelegem pe deplin mesajul? Care sunt intentiile reale si scopurile exacte care ne determina sa ascultam cu interes pe cineva? Aceasta carte iti pune la dispozitie instrumentele potrivite pentru a-ti creste calitatea comunicarii ghidandu-te prin regulile si formele comunicarii, astfel incat sa te raportezi mai adecvat la ceilalti si la tine insuti.

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on august 24, 2014, in Carti and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: