Sfera fotovoltaica care urmareste soarele

Spaniolii de la Rawlemon au venit cu o nouă idee de colectare a energiei solare sub forma unei sfere capabile să se învârtă pentru a capta cât mai mult din razele soarelui. Cele mai eficiente metode de exploatare a energiei solare sunt cele care implică concentrarea razelor solare într-un punct, iar soluția spaniolilor se bazează exact pe acest concept. Ei au creat o sferă care încorporează un panou solar de dimensiuni mici. Razele soarelui sunt captate de partea opusă a sferei care acționează ca o lentilă ce le focalizează de pe o suprafață mare, direct către panoul solar. În plus, sfera este montată pe un suport asemănător celui care susține un glob pământesc ceea ce permite orientarea panoului încontinuu pentru a beneficia cât mai mult de razele soarelui. Practic, în acest mod, suprafața panoului fotovoltaic este numai de 1 % din cea a unui panou fotovoltaic așezat în plan drept.

2523874

Rawlemon dorește să comercializeze mai multe modele de sfere, botezate Beta.ey, cu diametre diferite. Cel mai mic dintre ele este Beta.ey S, cu diametrul de numai 10 cm și baterie cu capacitatea de 27,5 Wh. Acesta a fost gândit pentru a fi folosit ca încărcător pentru smartphone, printr-un cablu USB 2.0. Un alt model, Beta.ray 1.0 va putea genera până la 1,1 kWh pe zi, stocând energia într-o baterie cu capacitatea de 1,8 Wh. Cel mai puternic model, Beta.ray 1.8 va avea un diametru al sferei de 180 cm și va putea genera până la 3,4 kWh pe zi și va stoca energia într-o baterie cu capacitatea de 5,4 kWh. Spre deosebire de modelul miniatural, Beta.ray 1.0 și Beta.ray 1.8 vor avea lentile încorporate din polimer, umplute cu apă. Bineînțeles, asta înseamnă că vor putea genera simultan și energie termică. Soluția mi se pare a fi extrem de ingenioasă, dar prețurile sferelor sunt încă departe de posibilitățile unui utilizator casnic. Beta.ray 1.0 costă 6.000 $, iar Beta.ray 1.8 costă 12.000 $.

20140112002034-03_sillicium_save

Sursa: Stiinta si Tehnica

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on August 20, 2014, in TermoSET and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: