Revolutie in tehnologia fotografiei digitale

811798Un nou sistem de captură a imaginii, dezvoltat de o echipă de ingineri de la Universitatea din California, promite să îmbunătățească calitatea imaginilor de înaltă rezoluție folosind o lentilă montată într-un dispozitiv cu volum de zece ori mai mic decât cel al unui obiectiv clasic. Noul sistem poate produce imagini de înaltă rezoluție care prezintă detalii focalizate chiar și la o distanță de până la 500 m. Prin comparație, ochiul uman poate distinge clar obiecte la aproximativ 250 m. Inginerii au folosit o lentilă monocentrică compusă din două cupole mici din sticlă, formând o sferă goală pe dinăuntru. Simetria perfectă a acestora le permite să producă imagini de înaltă rezoluție, dar fără distorsiuni geometrice întâlnite de obicei la lentilele de tip „ochi de pește” (vizorul de la ușă ar fi cel mai bun exemplu pentru astfel de lentile botezate fisheye).

Totuși, astfel de lentile au fost folosite și în trecut. Lentilele monocentrice sunt și astăzi cea mai bună variantă pentru microscoapele optice. Problema a fost însă capturarea digitală a imaginii de la lentilă la senzor. Soluția cercetătorilor a fost crearea unei rețele dense de fibră optică atașată pe suprafața din spatele lentilei. A doua problemă era focalizarea. Cercetătorii credeau că pentru a focaliza la distanțe diferite, fibrele optice ar trebui să-și modifice distanța față de lentilă. Totuși, ei au descoperit că diferențele între distanța axială dintre fibre și lentilă nu au distorsionat deloc imaginea.

Sus: Imagine obținută cu un obiectiv cu unghi larg, un aparat DSLR Canon EOS 5D Mark III. Mijloc și jos: O porțiune selectată din imaginea de sus în reprezentarea capturată cu camera Canon și jos, cu noul sistem.

Acum, echipa de cercetători și compania Distant Focus lucrează la un prototip de fotocameră cu rezoluție de 30 megapixeli urmând ca în viitor să țintească și mai sus. „Cea mai importantă aplicație ar putea fi fotocamerele compacte cu unghi larg și rezoluție atât de mare încât să poată produce imagini panoramice cu focalizare la distanță mare fără componente în mișcare. Anul viitor vom crea un sistem de 85 de megapixeli cu unghi de vizualizarea de 120 de grade, mai mult de 12 senzori și o lentilă F/2, toate într-un volum aproximativ egal cu cel al unei alune”, a spus coordonatorul echipei, Joseph Ford, profesor aș școlii de inginerie Jacobs din cadrul Universității din California.

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on august 5, 2014, in Descopera and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: