Lipsa de interes a statului roman pentru eroii cazuti pe campul de lupta.

Statul român a uitat aproape complet de eroii care au căzut la datorie în Primul Război Mondial. Aproape 3.000 de morminte ale soldaţilor morţi în luptele din Oradea şi din împrejurimi au dispărut din cimitirele din oraş şi nimeni nu poate da un răspuns.

“Au existat militari din primul război mondial înmormântaţi şi la Oradea, în Olosig. Erau militari decedaţi în spitalele din Oradea inclusiv în cel de campanie, în urma rănilor primite pe front”, spune Dan Poenar, preşedintele filialei Bihor a Asociaţiei Cultul Eroilor “Regina Maria”.

În anul 1935, în cimitirele Rulikowski şi Olosig erau 2.632, respectiv 450 de morminte ale militarilor români căzuţi în primul război mondial. După aproape 20 de ani, locurile de veci abia mai puteau fi văzute sub vegetaţia care le cuprinsese pentru că primăria nu mai avea bani ca să le întreţină. În timp, mormintele soldaţilor au dispărut. În locul lor au fost îngropate alte persoane, iar în 1984 doar monumentul Vulturul mai amintea de existenţa soldaţilor morţi în prima conflagraţie mondială.

“Nu există înscrisuri şi nu avem date despre mormintele vechi aparţinând ostaşilor din primul război mondial“, spune Doru Vaida, administratorul cimitirului municipal.

Şi mormintele din cimitirul Olosig au avut o soartă similară. “În cimitirul Olosig nu mai era nici un monument legat de cei îngropaţi în primul război mondial”,recunoaște Ilie Bolojan, primarul Oradei.

În aproape un secol, din cimitirele Oradei au dispărut dovezile fizice şi osemintele celor care s-au jertfit în Primul Război Mondial.

Sursa: RumaniaMilitary

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on iunie 1, 2014, in Istorie Militara and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: