IAR-urile romanesti contra Lightning-urilor americane.

Bombardiere JU 88 româneşti pe frontul de est în anul 1943

După debarcarea aliaţilor în Sicilia şi sudul Italiei, iarna 1943-1944, teritoriul românesc a devenit vulnerabil, fiind tot mai mult vizat de bombardierele americane. În tragicul bombardament de la 4 aprilie 1944 asupra Bucureştilor, executat de americani, au murit mii de civili români, între care mulţi refugiaţi basarabeni şi bucovineni care se găseau în acel moment în zona Gării de Nord.

Comandantul de escadrilă Dan Vizanty, comandând Grupul şase de aviaţie, a reuşit să scoată din luptă 63 de bombardiere americane (B17 Flying Fortess şi B24 Liberator), în cele două zile de confruntări aeriene, 4 şi 5 aprilie 1944. Pe 10 iunie 1944, aviaţia americană a pregătit un atac în forţă în încercarea de a distruge aviaţia de vânătoare românească, cu planul de a ataca prin surprindere şi de a distruge aparatele aflate la sol. „Atacul s-a dat cu cu 100 de aparate de vânătoare bifuselate P38 Lightning, care au plecat de la Foggia la primele ore ale dimineţii.

Ideea de a zbura foarte jos, pentru a nu fi observate şi a realiza surpriză totală, le-a fost fatală: în momentul atacului, avioanele Grupului 6, 80 de IAR-uri, se aflau deja în zbor, deasupra lor, deşi ora atacului era neobişnuită: 8 dimineaţa. Surpriza au realizata-o românii, şi nu americanii, care s-au trezit atacaţi de o mulţime de avioane de vânătoare cu motorul în stea pe care le-au confundat cu redutabilele Focke-Wulf-uri 190 germane”. Dan Vizanty povesteşte că „primul nostru atac a fost decisiv şi am avut, încă din primele momente ale luptei, şansa de a-l doborî pe comandantul formaţiei. Atacul nostru a fost atât de rapid, încât nici unul dintre cele o sută de avioane americane nu a putut să tragă măcar un singur proiectil în aparatele noastre rămase la sol” (Daniel Focşa, 2010). În Bucureştiul aflat în sărbătoare s-a născut ad hoc la Teatrul Tănase versul de cuplet: „Fetele frumoase/ De la Tănase-/ nu pot fi decât ale Grupului şase”.

În ziua de 23 august, Dan Vizanty comanda grupurile 1 şi 6 vânătoare şi s-a văzut în situaţia de a apăra Bucureştii de aviaţia germană. Pe 22 august 1947 este înlăturat din armată şi după o viaţă marginalizată a fost arestat în 1961 şi condamnat la cinci ani de închisoare pentru deja celebra „uneltire contra ordinii sociale”. În plin comunism, după eliberarea sa prin graţiere, s-a încumetat să dea statul în judecată pentru această condamnare şi a câştigat procesul!

Sursa: Cotidianul

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Mai 14, 2014, in Istorie Militara and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: