Despre Murphologie. Intre stiinta si SF?

CapturePresupun ca toata lumea a auzit de legile lui Murphy. Ba mai mult sunt sigur ca v-ati intalnit macar odata in vata cu cel putin una dintre legile lui. Eh, eu am descoperit ca am in biblioteca familiei cateva carti vechi, legate de legile lui Murphy si cateva teorii. Interesul a venit imediat asa ca mi-am bagat nasul in carti si m-am apucat de citit. In timp ce citeam, in capul meu zbura o teorie de parca era avion supersonic, dintr-o parte in alta de parca era drogata (teoria), agitatie mare ce mai. Asa ca hai sa transpun in cuvinte ceea ce am dedus din cele doua carti, incepand cu teoria care ne omoara pe toti.

Murphologia nu este o stiinta, in sensul traditional al notiunii de stiinta, dupa cum nici legile lui Murphy nu sunt descoperite in stil newtonian, sau einsteinian. Dar intr-o alta viziune, de tip SF, ar putea sa fie.  Oricum, murphologia exista si se bucura de o larga popularitate. Ea cuprinde atît legile lui Murphy, cat si principiile lui Peter si Parkinson. La aceasta se adauga o serie de noi legi, avand denumiri dintre cele mai fanteziste. Succesul murphologîei se datoreaza abordarii unei gandiri statistice, de tip subiectiv. Ce inseamna aceasta?

Sa presupunem ca ne pregatim petrecerea weekendului la munte si sunt posibile mai multe scenarii. Vom merge la Sinaia, Busteni, Predeal, Brasov? Vom merge cu trenul, sau cu masina? Care dintre prietenii nostri ne pot insoti? Va fi vreme frumoasa sau va ploua? Si lista poate continua insa nu este relevant. Ne putem imagina deci foarte multe evenimente si fiecaruia sa-i atasam o anumita functie de utilitate, astfel incat scenariul nostru sa fie cat mai atractiv. Dar, lucrurile se pot desfasura si altfel. De exemplu, desi am rezervat o camera la hotel, constatam ca hotelul este plin de turisti straini si camera rezervata nu mai este disponibila. Si chiar daca se rezolva problema camerei, s-ar putea sa se strice vremea, sa survina un telefon urgent, sau pur si simplu sa te apuce o durere insuportabila de masele. Legile lui Murphy surprind intr-o maniera glumeasa tocmai aceste evenimente rare, nedorite, dar cu consecinte importante in desfasurarea planurilor tale.

Sa ne aducem aminte putin de anii de scoala. Aritmetica, tabla inmultirii: 2×2=4 si numai 4. Nici nu vreau sa contest valoarea acestei operatii aritmetice ci saracia semnificatiilor ce pot fi atasate ei. In viata de zi cu zi, una este sa se repete desfasurarea a doua evenimente neglijabile prin consecintele lor si alta este daca aceste evenimente conduc la consecinte nedorite. Fara a exagera, trebuie sa recunoastem ca operatia de „2×2 accidente de masina” conduce la un rezultat total diferit fata de operatia „2×2 accidente Cernobil”. Nu vreau sa spun ca am invatat in liceu sau facultate lucruri inutile. Matematica, Desenul Tehnic, Geometria Descriptiva si Spatiala sunt folositoare in intelegerea vietii si mai ales a acestei lumi tehnologizate in care traim. Dar toate aceste discipline ne-au ajutat sa facem trecerea de la calitativ la cantitativ, fara sa ne arate si trumul de intoarcere la calitativ, deci la viata. Murphologia ne surprinde tocmai prin oferirea unor noi puncte de vedere in gandirea vietii, insistand pe aspectul probabil al desfasurarii unor evenimente, desi in formularea lor, legile lui Murphy au adoptat uneori un stil prescriptiv.

Capture1541

Am descoperit in randurile cartii o disputa intre Ginsberg si Freeman. Teoria lui Ginsberg spune asa:

  1. Nu poti castiga.
  2. Nu poti fi egal.
  3. Nu poti nici macar iesi din joc.

Freeman comenteaza teoria si subliniaza faptul ca fiecare filosofie mai importanta, se bazeaza pe negarea uneia dintre cele trei componente ale teoriei, astfel:

  1. Capitalismul are la baza ideea ca poti castiga.
  2. Socialismul are la baza ipoteza ca poti fi egal.
  3. Misticismul are la baza ipoteza ca poti iesi din joc.

Viata demonstreeaza ca in jocul cu societatea capitalista nu poti invinge. Victoriile sunt relative, iar pretul lor uneori depaseste solvabilitatea individului. Societatea socialista indoctrineaza cu ideea de egalitate a indivizilor, dar realitatea a demonstrat ca unii indivizi au fost mai egali decat altii. Si atunci? Nici misticismul nu ne poate cuceri, caci jocul de-a viata si moartea are prea multe capcane, pe care nu le putem testa decat o singura data.

Din ceea ce am explicat mai sus si din cartea citita, am dedus ca teorema lui Ginsberg poate fi folosita ca punct de plecare pentru domeniul termodinamicii. Eu o sa explic cele trei principii ale termodinamicii si va las pe voi in faceti legaturi. Eu am reusit sa fac legaturi deoarece studiez termodinamica. Deci:

  1. Primul principiu al termodinamicii exclude posibilitatea realizarii unei masini care sa functioneze fara sa consume energie. Energia nu se creeaza si nu se distruge. Ea se poate doar transforma si conserva.
  2. Cel de-al doilea principiu al termodinamicii exclude posibilitatea realizarii unei masini termice care sa functioneze la un singur nivel termice. Existenta a doua nivele termice diferite este fundamentala.
  3. Cel de-al  treilea principiu al termodinamicii ne spune ca entropia poate fi zero numai la temperatura de zero absolut (-273.15 grd C). Dar sa nu ne temem, ca nu putem ajunge acolo atat de usor.

Luate separat, legile lui Murphy nu spun prea multe. Dar, puse impreuna, ele reflecta o alta viziune asuprea vietii si ne sensibilizeaza la o gandire mai flexibila, mai creativa si mai optimista. Ipoteza ca „ceva poate sa mearga prost”, atat de frecvent folosita in murphologie, nu trebuie sa ne descurajeze. Pur si simplu este o ipoteza. Constientizarea ei insa ne poate ajuta la generarea mai multor scenarii posibile, dintre care unele vor fi in mod cert pozitive.

grup

O alta chestie interesanta pe care am citit-o intr-o carte pe care din pacate nu o mai gasesc, afirma ca copii americani sunt invatati prin intregul sistem educational ca viata ofera aceleasi sanse de succes fiecarui individ, dar reusita lor suciala depinde de modul in care sunt valorificate munca, inteligenta si norocul. Munca ofera necesarul pentru existenta, inteligenta il amplifica, iar norocul, daca il ai, te ajuta sa abtii ceea ce nici munca nici inteligenta nu-ti poate oferi. Intr-o astfel de gramatica a succesului, in care norocul nu si-l poate face intotdeauna omul, ghinionul isi are rolul sau foarte important. El este cel care strica orice corelatie bine gandita intre intentii si rezultate. De aici si aceste legi ale lui Murphy, legi ale evenimentelor rar si mai ales ale consecintelor nedorite. Faptul ca unele dintre ele se potrivesc mai mult sau mai putin cu viata de zi cu zi, n-are nici o importanta. Totul depinde de modul in care privim. Optimistul va spune intodeauna ca traim intr-una dintre cele mai bune lumi posibile, in timp ce pesimistul se va indoi de aceasta.

Pe final, doresc sa subliniez faptul ca toate aceste legi au fost verificate in practica. Eu mi-am regasit intamplari din trecutul meu care au legatura cu aceste legi. Asa ca sunt de acord cu paradoxul lui Jerry Silvermann care spune: „Daca o lege a lui Murphy poate sa greseasca, va gresi”.

Sursa: Biblioteca mea 🙂

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Februarie 4, 2014, in Dezvoltare and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: