Summer University 2013 in cateva cuvinte…

1072691_10153058730355641_1332870498_oÎn data de 28 si 29 iulie traseul Universității de vară AEGEE a ajuns și în  Romania, Iasi-ul fiind gazda evenimentului internațional Moldavian Traddictions, un proiect desfășurat de filialele AEGEE Iași si AEGEE Chișinău care doreste să aibă ca finalitate promovarea  tradițiilor și locurilor din Moldova și Republica Moldova în rândul studenților europeni. Au participat 40 de studenți din mai multe state europene, fiecare dintre ei luând contact cu elemente din tradiție și istorie specifice României și vecinilor de peste Prut. Startul Universității de vară s-a dat în Chișinău pe 22 iulie în prezența oficialităților moldovene și a continuat cu o vizită la Tiraspol unde studenții străini au întâmpinat unele probleme la graniță, neștiind că trebuie să plătească ,,o taxă” pentru a intra în țară.

1069897_528478830539691_363479792_nParticipanții au străbătut un  drum de 1100 de km 450 pe teritoriul Republicii Moldova și 650 pe teritoriul României. Organizatorii au prezentat participanților fragmente din istoria națională pe tot traseul și monumente reprezentative fiecărei localități. S-au desfășurat diverse activități culturale precum lansări de carte, seminarii pe tema Parteneriatului Estic la Iași cât și drumeții montane în  Piatra Neamț-Vatra Dornei-Gura Humorului, iar la Suceava participanții au luat parte la o ultimă cină românească într-o atmosferă tradițională.  În prima zi la Vatra Dornei, participanții s-au deplasat  pe Rarău unde au făcut tiroliană și escaladă, după care a avut loc Seara Europeană, o activitate în cadrul căreia aceștia au prezentat câte un produs specific țării pe care o reprezintă. În a doua zi din program studenții au făcut rafting pe râul Bistrița și echitație la Camping, iar a doua parte din zi a fost rezervată pentru turul orașului în cadrul căruia au putut afla istoria locului și clădirilor. Vernisajul expoziției de  pictură a domnului David Croitor la care au luat parte la orele amiezii a oferit studenților ocazia să asculte descrierea peisajelor  și clădirilor reprezentate și să vadă viața orașului prin culoare și formă. Manifestarea a avut loc la Salonul Alb al Casei de Cultură ,,Platon Pardău” Vatra Dornei în prezența artistului care a răspuns la întrebările venite din partea tinerilor dornici să afle povestea din spatele combinațiilor de culori.

970984_529644703756437_1964007309_nVizita la Vatra Dornei s-a dorit a fi pentru cei prezenţi o combinaţie între tradiţie şi aventură montană, organizatorii bucurându-se de sprijinul autorităţilor locale şi a sponsorilor din regiune, astfel că succesul peste aşteptări a fost asigurat. Programul proiectului a continuat cu vizitarea mănăstirilor Sucevița, Moldovița, Voroneț dar și cu un atelier de olărit la Marginea unde cei prezenți au putut să realizeze diverse vase din lut. Pe data de 4 august studenții s-au reîntors la Iași unde a avut loc o ceremonie de încheiere a Universității de vară, fiecare participant  împărtășind din experiența românească.  Marea majoritate aveau deja o impresie formată despre România pe baza comentariilor din presă, ceea ce s-a putut  constata la finalul șederii lor în Bucovina este că participanții erau impresionați de valoarea culturală a locului exprimandu-și dorința să revină pentru a vedea și alte zone neacoperite de programul Universității de vară.

Activitatile proiectului Summer University au fost realizate datorita sponsorilor si partenerilor nostri Consiliul Judetean Iasi, Bucovina AdventureAqua CarpaticaPrimaria Vatra DorneriTVR IasiImpactFMBuna Ziua IasiCofetaria Bristena carora le multumim pentru implicarea activa in cadrul proiectului international Travel Summer University “Moldavian Traddictons”.

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on august 13, 2013, in Voluntariat and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: