Summer University pe taram Basarabean

poza de grupÎn perioada 22 – 28 iulie, timp de o săptămână, Moldova a devenit casă pentru 30 de studenţi europeni din Spania, Italia, Olanda, Germania, Finlanda, Slovacia, Marea Britanie, Cehia şi România, în calitate de participanţi la Universitatea de vară “Moldavian Traddictions” cu scopul de a cunoaşte tradiţiile şi cultura moldovenească. Mulţi dintre studenţii europeni au vizitat Moldova pentru prima oara. Pentru ei, ţara noastră, în special Transnistria, au fost locuri neexplorate. Obiectivul nostru a fost să spargem orice barieră şi stereotipurile pentru a demonstra că Republica Moldova şi UE sunt mai aproape decât se crede.

Programul Universităţii de vară a inclus lecţii de limba română, dansuri populare, improvizare a nunţii moldoveneşti, de asemenea, participanţii a făcut cunoştinţă cu simbolistica culturii moldoveneşti şi au vizitat diverse destinaţii turistice precum: Orheiul vechi, Mileştii Mici, Tiraspol, Lozova, etc. Primele doua zile,  programul a inclus activităţi în oraşului Chişinău, cum ar fi turul oraşului, city-quest, etc. Astfel, tinerii europeni au avut posibilitatea de a cunoaşte capitala Moldovei, iar prin intermediul city-quest-ului au explorat-o de sine stătător şi chiar au interacţionat cu Chişinăuenii.

531821_10153075548430392_1018026885_nÎn a treia zi, participanţii au avut o excursie la Orheiul vechi, care este patrimoniul cultural al UNESCO. Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale şi naturale: landşaft natural arhaic, biodiversitate, cadru arheologic de excepţie, varietate istorico-arhitecturală, habitat rural tradiţional şi originalitate etnografică. A patra zi a inclus excursia la cel mai mare oraş vinicol subteran Mileştii Mici. Complexul de galerii de la Mileştii Mici este la rândul său cel mai mare din Europa, întinzându-se pe aproape 250 km, din care doar 120 km sunt folosiţi. Aceasta a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai mare colecţie de vinuri din Europa, cu peste 1,5 milioane de sticle de colecţie.

A cincea zi, trecând peste graniţa disputată de zeci de ani, participanţii au avut posibilitatea să cunoască regiunea separatistă Transnistria – un loc unde tinerii au făcut un pas înapoi în timp, la epoca sovietică. Ei au fost întâmpinaţi de rânduri de blocuri de locuinţe cu arhitectură sovietică, statui ale lui Lenin şi alte monumente de tip sovietic, străzi numite după Karl Marx şi simbolistica sovietică.

POZA GRUPUltima zi, participanţii au petrecut o zi întreagă în satul Lozova, unde au avut posibilitatea de a cunoaşte viaţa şi arhitectura rurală a Moldovei. Cele mai interesante surprize din această zi au fost plimbările cu căruţa şi improvizaţia nunţii moldoveneşti unde însăşi tinerii europeni au fost în calitate de mire şi mireasă, naşi, părinţi şi vornicei. La final, au făcut un mic repaus sub sălaşul verde a pădurilor codrene din cea mai veche rezervaţie naturală ştiinţifică din Moldova „Codri”, cu scopul de a se încărca cu energie pentru a doua săptămână a programului care a avut loc în Iaşi.

Activitatile proiectului Summer University au fost realizate cu ajutorul sponsorilor si partenerilor nostri Consiliul Judetean Iasi, Bucovina AdventureAqua CarpaticaPrimaria Vatra DorneriTVR IasiImpactFMBuna Ziua IasiCofetaria Bristena carora le multumim pentru implicarea activa in cadrul proiectului international Travel Summer University “Moldavian Traddictons”.

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on August 9, 2013, in Voluntariat and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: