De patru ori furat la pompa!

Cine a zis ca in Romania se fura ca-n codru nu a fost prost! Suntem furati in fiecare zi, dar nu mereu te intalnesti cu un furt pe fata cum se intampla uneori la pompele de combustibil. Prima data am fost furat pe fata de 7 litri la un plin de 45 de litri, a doua oara am alimentat motorina pentru un utilaj agricol in rezervoare de 50 litri fiecare (cand umpleam rezervorul de 50 litri pompa imi arata 60 litri), a treia oara nu eram cu masina mea dar, la un plin de benzina mi-au mai sarit 5 litri in plus si ultima data a fost acum doua saptamani cand am alimentat putin, dar am platit prea mult. Povestea se repeta de patru ori asa ca o sa ma limitez la ultima intamplare.

Decid sa imi iau masina mea cu o vechime de 45 de ani la o plimbare si la cat de mult consuma, sta mai mereu pe rezerva. Masini batrane, obiceiuri batranesti. Imi pastrez intotdeauna o rezerva de 6 litri de benzina in masina pentru cazuri extreme cand raman fara combustibil. IMS-ul nu are prea multe pretentii. Poti ramane fara benzina fara sa iti fie frica ca se arde pompa de alimentare… Ajuns la pompa de combustibil din orasul meu natal, mi-am alimentat masinuta cu 20 litri de benzina si bineinteles mi-am completat rezerva pe care o golisem in rezervor inainte sa plec de acasa, caci dah, batrunul IMS consuma. Rezervorul masinii nu a simtit nimic la cei 20 litri alimentati de mine caci are capacitatea de 100 litri, dar rezerva a simtit imediat diferenta. In mod obisnuit in rezerva incap 5,8 litri cand pun benzina pana aproape da pe jos, insa, pompa mi-ai indicat cu 2 litri in plus. Foc si para m-am facut in momentul acela caci ma saturasem sa dau de aceeasi nesimtire de prea multe ori. Pe langa injuraturile cu „beep” pe care le recitam atunci am cerut testul cu canistra etalon, care din pacate era ocupata cu un alt sofer nemultumit de cantitatea de combustibil care i-a umplut rezervorul. Partea proasta era ca acel sofer conducea un tir si din cate am reusit sa inteleg, el a fost furat cu aproximativ 40 litri la cei 480 litri pe care ii alimentase.

Un calcul rapid si fara formule de inginer imi spune ca acel sofer trebuia sa plateasca cu aproximativ 240 ron in plus pentru 40 litri de motorina pe care nu ii avea in rezervor.

Mai soferilor, nu stiu daca ati fost atenti, dar se intampla uneori la pompele de combustibil sa apesi pe „clapeta” acelui pistol din statie si la inceput sa bage aer, desi aparatul contorizeaza combustibil sau in timpul alimentarii cand simtiti un mic impuls la mana cu care tineti pistolul, atunci la fel pompa baga aer dar inregistrand combustibil. Pe langa asta motorina si benzina este „botezata” cu motorina de vapoare si gazolina pentru a le lungi incasarile si pentru a scurta viata masinilor noastre!

Ai grija de unde alimentezi si incearca sa eviti pe cat posibil statiile petrom caci eu doar la petrom mi-am luat teapa. Cei mai seriosi sunt cei de la MOL si LUK OIL.

gasolina1

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on iunie 10, 2013, in Auto-Moto and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. Ce sa mai spui…o tara plina de muritori de foame. Probabil ni se intampla si noua astora de alimentam doar cu 10-20 de litri si nu avem cum sa ne dam seama daca ne fura sau nu.

    Apreciază

  2. Intr-un alt articol scris cu ceva timp in urma, cand am patit-o prima data, un bun prieten de-al meu care pe vremea aceea lucra pentru o firma X mi-a dezvaluit cum sta treaba cu furtul la pompa si cata motorina de vapoare si gazolina se adauga in combutibilii folositi de noi. Si ne mai miram de ce se strica o pompa de injectie inainte de termen la o masina care garanteaza pentru ea peste 250.000 Km. Cel mai bine e sa afli de cat ai rezervorul masinii, Lasi masina sa ajunga pe combustibilul de rezerva (pe rosu) apoi alimentezi la pompa. Combustibilul de rezerva inseamna nu mai mult de 5 litri (atunci se aprinde becul in bord). daca alimentezi full si pui cu un litru sau un litru jumatate mai mult decat cantitatea calculata de tine, inseamna ca esti furata la pompa. (Acel litru jumatate in plus este surplusul de combustibil care incape pe gura de alimentare a rezervorului. Acea suprafata nu este prevazuta in calculul volumetric al rezervorului.). Dupa poti cere politicos testul cu canistra eltalon. M-as mira sa doreasca sa il faca. Eu m-am certat cu ei pentru a face testul respectiv! (O canistra de 20 litri metalica, in care nu este voie sa incapa mai mult de 20 litri si cateva sute de grame!)

    Apreciază

  1. Pingback: Fura frate, fura ca nu furi de la tine! | Dan Talmaciu

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: