Viata altora! Film nemtesc la multicolor

das-leben-der-anderen-825982lA doua seara a Festivalului Multicolor ne-a adus un film din Germania, „Viata altora”, cu o poveste din timpul Germaniei de dupa razboi. Actiunea filmului se produce in fostul RDG, atunci cand zidul Berlinului inca mai era in picioare. Tema filmului este data de un ofiter STASI (securitatea est-germana) primeste misiunea de a spiona un dramaturg banuit de planuri subversive la adresa regimului comunist. In scurt timp, sensibilul si meticulosul securist va fi pur si simplu fascinat de lumea ce i se descopera prin intermediul microfoanelor care impanzesc casa scriitorului. Dar, odata pornit, teribilul sistem de opresiune nu mai poate fi oprit. A intrat intr-un joc periculos, in care nu exista intimitate, in care nu mai exista nimic sacru, in care totul este posibil. Regizorul Von Donnersmarck are rolul cel mai important din film, el fiind dramaturgul spionat de ofiterii securitatii RFG-ului.

„Nu poti schimba intreaga lume”, spune von Donnersmarck „dar te poti schimba pe tine insuti si, in acest fel, poti ajunge sa schimbi lumea.” Dupa aceste cuvinte se ghideaza Donnersmarck pe toata perioada filmului si incearca sa schimbe lumea prin el si prin faptele lui. Ignora avertismentele oamenilor din jurul lui si alege sa publice articole intr-o revista din RFG, articole incriminatorii care arata adevarul despre intamplarile din partea de est a zidului.

„Viata altora” a fost probabil cel mai bun film despre organizatiile de securitate de pe vremea comunismului pe care l-am vazut pana acum in care pe langa cadrul destul de rece si sumbru in care se petrec evenimentele, filmul prezinta si cealalta parte, acea a omeniei celor implicati in actiunile fortei de securitate. Mi-a placut mult modul in care s-a desfasurat actiunea filmului si schimbările pe care le ia cursul acestuia cand te astepti mai putin. Finalul e chiar foarte reusit si scoate spectatorul din mediul sumbru in care s-a petrecut toata actiunea filmului.

Acest film este situat pe aceeasi treapta alaturi de Shindler List si alte filme bune din acea perioada si oricat de mult te-ai stradui sa prevezi ceea ce se va intampla nu o sa reusesti iar daca este sa vorbesc despre Ulrich Mühe de care sincer sa fiu nu am am auzit pana in acest film face un rol care te face parca sa crezi ca nu este un film ci mai degraba este ceva real.

Inchei recenzia mea fata de acest film si va asteptam pana pe data de 25 mai la seara de film multicolor.

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on mai 19, 2013, in Iasi, Ziua de astazi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: