Pr3miaza inovatia: filtru de aer care reduce consumul de carburant

Anual, sute de inventatori si oameni de stiinta romani, din toate domeniile, se inscriu in concursurile de inventica de pe intreg globul intreg, pentru a demonstra lumii valoarea “mintii” romanesti.  Anual, milioane de oameni asista revoltati la indiferenta si nepasarea celor care ar trebui sa promoveze aceste adevarate valori ale Romaniei: autoritati, societatea civila si altii.  Este motivul pentru care una dintre cele mai mari companii din lume, o firma care  datoreaza de peste 100 de ani succesul sau inovatiei si dorintei oamenilor de a  depasi limitele, a decis sa promoveze si sa premieze inventica romaneasca.

Lasand acum partea introductiva, eu zic sa trecem la subiect si nu la orice subiect, ci unul tehnic bineinteles. Scopul meu cu acest articol este de a participa la o campanie denumita „pr3miaza inovatia” dar in acelasi timp in cadrul acestei campanii am gasit cateva chestii foarte interesante care sunt sigur ca v-ar interesa si pe voi. Despre ce vorbesc? Probabil v-ati dat seama din titlu, dar nu este de ajuns doar atat. Este vorba desre un inginer, un inventator Corneliu Birtok-Baneasa care a reusit sa construiasca si sa omologheze un filtru de aer supraaspirat, utilitatea acestui model de filtru regasindu-se in industria auto. Poate reduce consumul de carburant cu 15% si creste puterea motorului in acelasi timp fara a lasa mizeria sa intre in motor cum se mai intampla uneori la alte modele de filtre. Se pare ca acest tip de filtru este deja folosit la multe modelele de masini de pe piata indiferent de carburantul folosit. Un produs conceput din pasiunea pentru inginerie si masini. In acelasi timp Corneliu Birtok a primit nenumarate premii la saloanele internationale de specialitate pentru inventiile lui care vor ajuta la imbunatatirea industriei auto.

Campania „Pr3miaza inovatia” este un proiect complex care incepe prin cateva evenimente locale  desfasurate in 5 universitati prestigioase, alese pentru istoria si traditia lor in cercetare:

• Cluj-Gheorghe Baritiu, nr.25 – 22 mai- Facultatea de constructii.
• Iasi- 23 mai-Universitatea tehnica Gheorge Asachi- Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului.
• Timisoara- 12 octombrie -Universitatea de Medicina si farmacie „Victor Babes”- Facultatea de  medicina Dentara.
• Brasov-16 Octombrie- Universitatea Transilvania .
• Bucuresti-periaoda 21- 25 octombrie – Universitatea Politehnica- data se comunica ulterior.

Fiind viitor inginer in mai putin de doua luni si avand ocazia sa particip la un asemenea eveniment de un mare interes pentru pasionati si ingineri, nu voi rata intalnirea cu directorul grupului „Industrial” – Alexandru Dan Budau si cu restul inventatorilor ieseni care vor fi prezenti la eveniment. In curand voi mai avea un articol tot din cadrul campaniei „Pr3miaza inovatia”, tot pe domeniul auto dar din categoria „classic car”. Ce pot sa spun, pasiunea pentru masini in special cele clasice.

Sa recapitulam si sa intelegem ce trebuie sa stie cei care vor sa participe la eveniment.  Joi, 23 mai, Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului- Str. Dimitrie Mangeron in amfiteatrul CH II- Ilie Matei, etaj 1 la ora 12:00.

filtru-de-aer

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on mai 19, 2013, in Auto-Moto, Iasi and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. succes si cu articolul si la fata locului sa ai parte de o intrevedere interactiva pe placul tau.
    toate bune! 🙂

    Apreciază

  1. Pingback: Creativitatea, motiv de mândrie naţională? | DISCERNE

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: