Basarabia e Romania

Unirea moldovelor

În decursul ultimului an, zeci de mii de oameni au manifestat pentru Unire pe ambele maluri ale Prutului. La iniţiativa Platformei Civice Acţiunea 2012, au avut loc marşuri la Bălţi, Cahul şi Sibiu, cele mai recente pe 16 septembrie, la Chişinău, unde au participat 10 000 de persoane şi pe 21 octombrie, la Bucureşti, unde 3000 de români îmbrăcaţi în culorile drapelului naţional au solicitat politicienilor să îşi asume realizarea obiectivului Reîntregirii. Numărul mare de oameni care solicită realizarea acestui act semnalează caracterul inevitabil și ireversibil al Reîntregirii Naţionale. Unirea Basarabiei cu România este o obligaţie istorică.

Informarea asupra realităţii istorice a fost realizată printr-o amplă campanie civică, inclusiv prin lipirea abţibildurilor cu mesajul ,,Basarabia e România”, de către voluntari care au acoperit toate cele 41 de judeţe, plus municipiul Bucureşti. Pe această cale, militanţii şi simpatizanţii curentului unionist au adus la cunoştinţă atât clasei politice şi cetăţenilor din cele două state româneşti, cât şi comunităţii internaţionale, că Unirea trebuie să devină prioritate naţională. Lansări şi donaţii de carte, expoziţii de fotografie, proiecţii de film, dezbateri la Parlamentul României, excursii tematice sunt alte acţiuni prin care românii şi-au exprimat dorinţa înfăptuirii unităţii politice într-un singur stat, o Românie a tuturor românilor.

Basarabia este parte a spaţiului locuit dintotdeauna de români. Circa 3 milioane de români de peste Prut sunt separaţi de restul românilor, ca urmare a ocupaţiei sovietice. Această nedreptate trebuie reparată. Pentru simplul fapt că erau români şi pentru că şi-au dorit să rămână ai României, basarabenii au fost deportaţi, înfometaţi, închişi, torturaţi, ucişi, o treime din populaţia Basarabiei fiind exterminată de Stalin. În ciuda acestui fapt, dorinţa de reunire cu Patria-Mamă a rămas în minţile şi inimile multora dintre basarabeni. Zecile de mii de tineri curajoşi care au scandat lozinci pentru Unire şi au arborat tricolorul românesc în aprilie 2009, la Chişinău, reprezintă generaţia care nu mai tolerează să-i fie călcată în picioare identitatea românească.

Sursa

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Ianuarie 27, 2013, in Voluntariat and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Incetul cu incetul ne vom indrepta spre reintregire. Dar va fi viabil cand si Rep. Moldova va fi in UE.

    Apreciază

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: