Schimba sau vei fi schimbat

SchimbareNimic nu se pierde, totul se transforma. Nimic in aceasta lume nu este vesnic. Totul este intr-o continua miscare; ne nastem schimbatori. Chiar si veacurile se scurg miscandu-se agale prin timp. In fiecare moment al existentei noastre evoluam sau dimpotriva involuam. Mereu traim un dram mai mult sau murim cate un pic.

Schimbarea omului si a naturii este inevitabila si de vreme ce nu putem controla schimbarea lumii ce ne inconjoara va trebui sa controlam modul in care reactionam. Putem alege sa anticipam si sa acceptam schimbarile sau sa le opunem rezistenta. Sa opui rezistenta schimbarii este ca si cum ai incerca sa determini un rau sa curga in amonte.

Adesea ne grabim sa aratam cu degetul spre cei care rezista schimbarilor si gresim foarte mult. Cautarea unui traseu stabilit si predictibil in viata poate fi un mod de a rezista schimbarii, insa stabilitatea presupune ca totul sa ramana neschimbat, ca sansele de a se intampla ceva nou sa fie minime. O conditie a asigurarii stabilitatii si predictibilitatii este respingerea experientelor de viata. Ce rezulta din asta? Cu cat ritmul in care se schimba totul in jurul nostru creste cu atat este mai probabil sa devenim victime ale schimbarilor carora le opunem rezistenta.

Din pacate, nu vedem lumea drept ceea ce este in realitate ci in functie  de cum suntem noi. Daca sunt o persoana in cautarea stabilitatii, care nu isi doreste decat o existenta liniara, atunci mai toate schimbarile mi se vor parea amenintari (asa eram eu in urma cu aproximativ 4 ani. Acum simt altfel lucrurile). Daca dimpotriva sunt  permanent in cautarea unor provocari si posibilitati de a progresa, atunci toate schimbarile se vor transforma in oportunitati.

Multe „schimbari neasteptate” reprezinta de fapt pasul firesc ce urmeaza serii de activitati pe care le-am initiat sau am permis sa fie continuate. Aceste schimbari pot rezulta din incapacitatea noastra de a ne imbunatati obiceiurile, modul de viata sau conceptiile despre progres. Unii oameni considera schimbarea o parte a procesului de evolutie si sarbatoresc progresul asa cum se cuvinte. Altii blesteama aceleasi shimbari si tanjesc dupa „timpurile acelea… vechi”. Si eu am blestemat multe schimbari dar nu mereu am tanjit dupa timpurile trecute ci mi-am ales un nou punct ca destinatie in viata mea si am urmat cu incredere in mine acea directie.

Alegerea ne apartine. Putem fi lideri sau subordonati.

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Ianuarie 22, 2013, in Dezvoltare and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

 1. Bine punctat: ”Nimic nu se pierde, totul se transformă!”
  Ar fi minunat dacă toți ar privi schimbarea, conotativ vorbind, în așa manieră, cum o privești tu! Felicitări! O atitudine și-un articol minunate! N-ar mai fi depresii, nevralgii, tristețe, nefericire, ci oportunități, încredere și mai mult bine! Știu, sună a motivațional, care trebuie să dea bine-n poză și să vândă, dar nu e așa! Încrederea în propria-ți persoană e ”cheia și lacata”!…Plus privirea înainte și trecutul lăsat la locul lui…
  Toate bune, Dane, de pe meleaguri nemțene!

  Apreciază

 2. Aşa e, putem fi lideri sau subalterni, dar depinde şi încotro ne duce viaţa.
  Depinde de seriozitatea cu care îţi faci munca, dar şi de ivirea norocoasă a unei oportumităţi.
  La fel, nu-ţi poţi explica eventualele eşecuri numai ca fiind urmarea ghinionului, tu nefiind vinovat de nimic.
  Din păcate, schimbările nu sunt întotdeauna faste la nivel individual, dar trebuie să le acceptăm şi să încercăm să ne adaptăm.

  Apreciază

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: