Aerul lichid depoziteaza energie

aer lichidSalut. Acest articol va pune iarasi semne de intrebare in randul celor mai putin cunoscatori insa sper sa reusesc sa ii lamuresc pe toti. Deci aici este vorba despre aerul lichid si dezvoltarea energiei cu ajutorul aerului lichid. Chiar la facultate  am avut o lucrare practica impreuna cu profesorul nostru de criogenie in care am realizat aer lichid cu ajutorul unei instalatii speciale. Proces destul de complicatpentru un student care abia incepe sa studieze criogenia.

Aerul lichid se fabrica prin comprimarea aerului la presiuni mari si destindere adiabatica brusca, ceea ce are drept consecinta producerea unei raciri puternice. Gazul astfel racit este comprimat din nou la presiune mare si apoi destins pana la presiunea normala. Repetand succesiv operatiile de mai sus, se realizeaza temperatura si presiunea necesare inceperii lichefierii gazului. 

Aerul lichid este incolor sau slab colorat in albastru limpede, cu punctul de fierbere de circa –192 °C, densitatea de circa 870 kg/m^3 si se pastreaza in vase Dewar. Materialele introduse in aer lichefiat dobandesc proprietati speciale. Astfel, cauciucul iși pierde elasticitatea, iar metalele isi micsoreaza rezistivitatea.

Deci, cum sta treaba cu acest aerul lichid si depozitarea energiei…!

Transformarea aerului in lichid poate reprezenta o solutie pentru cea mai mare provocare in inginerie. Institutul de Inginerie Mecanica spune ca aerul lichid poate concura cu bateriile si hidrogenul pentru a depozita excesul de energie generat de surse regenerabile. Astfel, electricitatea generata de formele eoliene in timpul noptii poate fi folosita pentru a raci aerul pana la o stare criogenica. Inginerii spun ca procesul de a produce electricitate “de moment” poate avea o eficienta de pana la 70%. Tehnologia a fost dezvoltata in mod original pentru a alimenta vehicule.

Mai multe informatii despre depozitarea energiei cu ajutorul aerului lichid.

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Ianuarie 8, 2013, in TermoSET and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

 1. Un material bun şi folositor, chiar dacă-i plin de termeni tehnici.
  Îţi sugerez să scrii despre aerul lichid ca alternativă a combustibililor clasici.

  Apreciază

 2. Să înțeleg că în 20 de ani nu va mai fi la modă energia solară ci energia aerului lichid? 😀

  Apreciază

  • Nu se stie. Insa in momentul de fata nici energia solara nu este o sursa conventionala de energie. Deci in 20 ani abia energia solara poate va fi o sursa conventionala de enerrgie. Dar aerul lichid are proprietati de stocare a energiei, nu de a produce energie. Citeste articolul complet din linkul de la final.

   Apreciază

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: