Schimbarile Codului Rutier

Politia Romana

Sunt sofer si intotdeauna cand apare cate o modificare in Codul Rutier stau si studiez pentru a fi la curent cu schimbarile. S-a scimbat codul rutier de aproximativ o luna in urma, eu nu stiam asta dar am aflat de la un prieten zilele trecute asa ca am cautat in Monitorul Oficial aceste schimbari pentru a ma pune la curent cu noutatile.

In Monitorul Oficial scria asa: “Eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitătii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale prevazute la la art.22” scrie în art 9 al legii 203. Permisul de conducere categoria B este valabil 10 ani dar, daca pana acum reinnoirea inainte de data expirarii se facea doar in urma unui drum la Politie, o noua lege vine sa schimbe acest lucru. Reinnoirea se va face tot dupa 10 ani dar în urma unui control medical.

Pentru interes general, iata si articolul 22.

Art. 22. – (1) Conducatorii de autovehicule sau tramvaie trebuie sa aiba cunostintele si indemanarea necesare conducerii si sa fie apti din  punct de vedere medical si psihologic.

(2) Conducatorii prevazuti la alin. (1) vor fi verificati periodic din  punct de vedere medical si psihologic. Politia poate propune examinarea  medicala sau psihologica, precum si verificarea cunoasterii regulilor de circulatie a conducatorilor de autovehicule sau tramvaie ori de cate  ori constata ca acestia, prin modul de conducere sau comportamentul lor in trafic, pun in pericol siguranta circulatiei.

 Pentru conducerea mopedelor va fi  obligatoriu un permis de categoria AM. Acesta poate fi obtinut doar de tinerii care au împlinit 16 ani. Permisul AM este valabil 10 ani, iar obtinerea lui depinde de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor, dar si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului.

 • posesorii de mopede, de motociclete tip A1 sau A2, precum si de tricicluri vor fi nevoiti să obtina permis de conducere care va fi redenumit categoria AM, din ianuarie 2013;
 • posesorii de permis de conducere din categoriile C si D trebuie sa isi reinnoiască permisul o data la 5 ani, spre deosebire de perioada actuala, de 10 ani. La fiecare reinnoire a permisului, la toate categoriile, va fi nevoie de examen medical.

Clar, trebuie sa imi fac timp pentru un examen medical deoarece sunt posesor de categoria C+E si nu mai am mult pana se implinesc 5 ani de cand am permisul. Nu ma simt deloc norocos ca trebuie sa merg din 5 in 5 ani la examenul medial si la reinnoirea permisului.

O alta chestiune mai veche in Codul Rutier pe care am citit-o dar interesanta este legata de autovehiculele inmatriculate in alte state. De exemplu cele inmatriculate in Bulgaria, Italia si Spania, vor putea circula pe teritoriul Romaniei doar pentru 90 zile intr-un an. Acest termen este calculat incepand de la emiterea actului de intrare in posesie al soferului care conduce masina respectiva. Proprietarii de masini care vor depasi acest termen vor fi sanctionati cu amenzi pornind de la 560 de lei si cu retinerea placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare.

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Ianuarie 2, 2013, in Auto-Moto and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. La mulţi ani, Dan!
  Codul rutier se poate schimba din nou în următorii 5 ani: vin alţii la putere, un alt şef la Interne, altă viziune… Nu-i nimic bătut în cuie.

  Apreciază

 2. Un Sofer nu conducator autoo ca tine

  Vai !!! si tu chiar nu stiai (daca ai categoriile C+E cum scrii tu desi nu mai exista aceasta categorie ci se numeste CE) ca pentru profesionisti este obligatoriu vizita medicala anual si aviz phihologic din 3 in 3 ani?????

  Apreciază

  • :)) Nu are importanta cum scriu eu. Sunt aceleasi categorii. Nu este obligatoriu viza medicala anual. Eu nu am facut viza medicala anual si nu am fost luat la intrebari de nimeni. Chiar si atunci cand am fost oprit de politie in timp ce conduceam autovehicul pentru categoria C. Tu confunzi categoria C cu categoria D. Pentru autobuze ai nevoie de viza medicala anual si aviz psihologic la 3 ani! Bafta soferule!

   Apreciază

 1. Pingback: Cine voi fi eu în 2013 « Gânduri frumoase pentru fiecare zi

 2. Pingback: Cine voi fi eu în 2013 | Blogul mamei fericite

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: