Legenda crucisatorului Bismarck

Am o mare pasiune pentru cel de-al Doilea Razboi Mondial si intotdeauna gasesc ceva de discutat pe aceasta parte. Asta seara aveam o dicutie foarte interesanta cu un prieten care surprinzator are aceasi pasiune ca si mine si anume World War II. Tema de discutie era bineinteles despre ceea ce vreau sa scriu si in urmatoarele zile si anume Crucisatorul Bismarck. Ma voi intinde pe doua articole caci am foarte multe de spus despre aceasta nava de lupta care cu greu a fost scufundata si in acelasi timp nu vreau sa plictisesc cu un articol lung.

Deci, Bismarck a fost un vas de lupta al marinei germane care la intrarea in serviciu in August 1940, era considerata cea mai mare şi cel mai puternica nava de lupta. In mai 1941, Bismarck, impreuna cu crucisatorul Prinz Eugen a plecat in Atlanticul de Nord, pentru a intra in razboi. Nu la mult timp dupa inceperea misiunii a reusit distruga distruga nava de razboi a britanicilor HMS Hood dupa care si-a continuat drumul spre Atlanticul de Nord. Cea mai mare preocupare a inamicilor germaniei era sa nu lase nava Bismarck sa ajunga in Atlantic deoarece acolo era ca si pierduta. Viteza mult mai mare fata de navele britanice ii oferea un avantaj imens si reusea foarte usor sa dispara. Bismarck este una dintre cele mai mari si mai celebre nave din marina germana si prin urmare este obiectul multor studii profesionale, stiintifice si tehnice.

Bismarck a fost lansat pe 14 februarie 1939 in prezenta lui Hitler si a fost denumit dupa fostul cancelar german Otto von Bismarck, iar punerea in functie a avut loc pe 24 August 1940. Cei care au proiectat si construit nava au facut-o special pentru Atlanticul de Nord punand mare importanta pe viteza de inaintare manevrabilitate si armura. Nava putea face fata unor atacuri cu torpile datorita blindajului grosolan dar putea in acelasi timp sa evite mult mai repede decat alte nave un atac continuu cu torpile datorita manevrabilitatii si vitezei de inaintare. Constructia a fost inceputa din septembrie 1938 inainte de izbucnirea razboiului dintre Germania si Marea Britanie sub presiune mare de timp ceea ce a dus la neechiparea completa a navei ci doar pregatirea pentru razboi. Pentru echiparea completa ceea ce crea din Bismarck o nava de neinvins la acea vreme mai era nevoie de inca un an de munca ceea ce era imposibil in momentele alea.

Aceasta nava a fost si este una dintre cele mai mari nave care a avut parte de razboi. In continuarea articolului voi veni maine cu date tehnice despre aceasta nava.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on decembrie 26, 2012, in Istorie Militara and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: