Criogenia umana. Viata intr-un „cub de gheata?”

criogenia umana

O scurta privire in universul S.F al cartilor si filmelor copilariei si nu numai ne poate trimite in negura visului si a fanteziei. Minunatii precum calatoria la viteze mai mairi decat ca a sunetului, campurile de forta, implanturile bionice, tehnologia nano si alte asemenea lor sunt pur si simplu „seducatoare” si par a ne face viata mai usoara si interesanta in acelasi timp. Dar oare ne aduc ele mai multe necazuri si probleme decat uimire si incantare?

Acum vreau sa vorbesc cate ceva despre criogenia umana, un proces de inghetare sau de suspendare a unui corp in azot lichid la o temperatura de aproximativ -150 grd Celsius. Cam rece daca stai si te gandesti ca afara sunt cam -15 grd Celsius si daca scoti capul pe geam „ingheti instant”. Nu vreau sa ma gandesc ce inseamna -150 grd pentru un corp uman insa fara sa vreau imi trece prin cap un flash si brrr, nu e bine. Chiar la facultate studiez despre criogenie, nu chiar criogenia umana insa chestii care tin de criogenie si de temperaturi cu mult sub zero grd. Azotul lichid se foloseste in general pentru producerea temperaturilor cu mult sub temperatura de inghet a apei. Chiar daca se evapora el ramane la temperaturi destul de joase (aprox -195 grd C ) ceea ce il face util intr-o gama mare de aplicatii ca refrigerant. 

Prin definitie, criogenia este o tehnica de a produce temperaturi foarte scazute prin care se studiaza comportamentul structurilor organice si anorganice la temperaturi critice. In ultimii zeci de ani s-a pus mereu aceeasi intrebare. „Oare corpurile vii, oamenii, pot fi criogenati?” Oare? 

Exista o serie de oameni de stiinta care spun ca criogenia nu poate fi aplicata pe tesuturile vii deoarece nu se rezolva nici un fel de problema ba mai mult, organismul ar putea fi deteriorat si mai tare in timpul procedurii, deoarece gheata are un volum mai mare decat apa lichida, si cum o mare parte din corp este formata din apa, atunci cand trupul e inghetat, in interiorul celulelor iau nastere mici cristale de gheata care se extind si le distrug. Daca si-ar recapata functionalitatea, un corp inghetat si reinviat, fiind un “mort viu”, nu va mai avea probabil constiinta si memorie.  Criogenia nu s-a aplicat pe oameni decat in domeniu medical si doar pentru a salva vieti. Medicii chirurgi pompeaza un venele pacientului un lichid rece ca gheata care contine substante nutritive si chimice de conservare a tesuturilor pentru a le usura munca. 

Nu te gandi la criogenie si la viata vesnica. Nu vei avea prea mari sanse cu criogenia si cu viata dupa inghetare. Lasa cubul de gheata in paharul de limonada pentru zilele toride care ne vor astepta in vara!

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on decembrie 13, 2012, in Descopera and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: