Robotizare vs Omenire

robotizare

Nu este un fenomen nou si se stie de mult timp. Robotii incep usor usor sa intre in viata noastra. Acest fenomen a inceput de mult timp, inca din epoca industriala si a fost vizibil atat in uzine cat si in agricultura si viata omului de zi cu zi. In agricultura un tractor, un plug si un singur om pot face intr-o singura zi munca a zeci de cai care trag 10 pluguri dupa ei. Mult timp robotizarea si mecanizarea nu avansau rapid si se gaseau intotdeauna locuri in care era nevoie de interventia omului. Acum in secolul viteza asa cum il numim noi, robotii au inceput sa faca parte din viata noastra si spre deosebire de secolul trecut cand oamenii cunduceau masinariile si era nevoie in permanenta de minim un om pentru ca robotii sa isi faca traba, acum robotii s-au inmultut si au devenit mult mai inteligenti, astfel incat omul a inceput sa fie dat la oparte in schimb ce masinariile au preluat controlul in inginerie, in economie, in agricultura, de fapt cam in toate domeniile in care activa omul.

Cu aproximativ 80 de ani in urma economistul John Maynard lansa un avertisment asupra unei schimbari radicale si a unei maladii pe care el o numea somaj tehnologic. De-a lungul timpului lucrurile nu au stat chiar asa cum spunea el si masinariile au lucrat linistite in paralel cu munca prestata de oameni, pana cand secolul viteza si-a pus o amprenta agresiva asupra evolutiei tehnologiei si astfel avertismentul lui John se adevereste.

Multa vreme ne-am amagit cu o idee linistitoare ca robotii si masinariile nu ne pot inlocui decat in munci de rutina nu si in activitati care presupun luarea de decizii si perceptii complexe. McAfee afirma ca o mare parte din capacitatile masinariilor se imbunatatesc vazand cu ochii si vor continua sa se imbunatateasca intr-un mod agresiv. Masinile evolueaza si devin capabile sa preia sarcini care pana in urma cu cativa ani era accesibile doar omului. Prin urmare este adevarat ca masinile vin tare din urma, omul este depasit si capacitatile sale nu mai tin pasul cu dezvoltatea tehnologiei. Inca mai avem un avantaj in fata robotilor si putem spune ca inca nu ne-au fost luate. Imaginatie, intuitie, creativitate, capacitate de adaptare, posibilitatea de a improviza in situatii de urgenta si de a actiona spontan, darul de a simti emotiile celor din jurul nostru si de a reactiona la ele, toate fiind capacitati umane. Oricat de inteligente ar fi masinile, ele nu pot egala insusirile unui om si puterile cu care ne-a inzestrat natura in milioane de ani de evolutie.

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Decembrie 5, 2012, in Descopera, Ziua de astazi and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. Intr-adevar, consider ca robotica a avansat extraordinar iar implementarea masinii inteligente in locul omului a modificat semnificativ piata locurilor de munca, fluxuri tehnologice care necesitau sute de minti si brate fiind inlocuite de cateva masini, uneori doar chiar de una singura, foarte complexa. Pe de alta parte insa, stilul de viata a oamenilor s-a modificat simtitor in ultimii ani iar robotii au ajutat foarte mult la aceasta imbunatatire. Fara masina de spalat automatica, banalul mixer omniprezent, smartphone, GPS si alte multiple aplicatii hipercomplexe, nici nu ne-am imagina viata la ora actuala.

    Apreciază

    • Ai dreptate, insa robotii au intrat prea mult in viata noastra si in multe cazuri inlocuiesc oamenii. Pur si simplu robotizarea inlocuieste munca omului, pe de o parte o face mai usoara insa pe de alta parte elimina omul definitiv din ecuatie. Ceea ce este „trist” oarecum. Mai putina forta de munca umana, mai multi roboti. Oare vom ajunge sa fim controlati de roboti?

      Apreciază

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: