Regula cauciucului de iarna

Multa lume crede ca de la 1 noiembrie trebuie sa isi puna pe masina anvelopele de iarna. GRESIT! Legea nu specifica o anumita perioada din an in care trebuie sa ai cauciucurile de sezon rece pe masina. Ci doar spune ca daca blochezi cumva un drum din cauza ca nu ai anvelope de iarna si ingreunezi traficul sau nu poti merge, primesti amenda.

Inca din capul locului, trebuie retinut ca de la 1 noiembrie 2011 a intrat in vigoare legea referitoare la anvelopele de iarna. Nicidecum nu se refera la fapul ca de la 1 noiembrie trebuie sa avem masina dotata cu asa ceva!

Ce spune legea de la 1 noiembrie 2011? Spune asa: Primesti amenda numai daca mergi cu masina pe drumuri acoperite de zapada sau polei. O alta interpretare a legii spune asa: este interzisa circulatia masinilor pe drumuri acoperite de zapada, polei sau gheata fara ca aceasta sa fie dotata cu anvelope de iarna pe toate cele 4 roti. Asa ca daca iarna nu are deloc zapasa sau polei poti merge linistit cu orice fel de anvelope, ca nu vei primi amenda.

De ce nu sunt obligatorii cauciucurile de iarna de la 1 noiembire? Foarte simplu. Pentru ca ninsoarea poate sa vina de exemplu in ianuarie, iar daca mergi cu cauciucuri de iarna neechilibrate pe asfalt curat la o viteza mai mare de 120 Km/h risti sa afectezi componentele directiei masinii tale, la masinile moderne poti afecta pompa de servo-directie care nu este deloc ieftina. Pe langa asta datorita derapantelor care le gasim pe anvelopele de iarna putem afecta unghiu de convergenta a casetei de directie, ceea ce ar fi neplacut atat pentru noi cat si pentru ceilalti participanti la trafic (scartait de roti in viraje, instabilitate in viraje sau franare brusca).

Sunt totusi unele avantaje ale cauciucului de iarna pe asfalt. In cazut in care temperatura scade sub 8 grade, cauciucurile de vara sunt expuse riscului de a crapa din cauza ca materialul din anvelopa are reactii ciudate la inghet. Recomandat din punct de vedere mecanic este sa ai cauciucuri de iarna pe masina dupa data de 15 noiembire. Niciodata nu stii cand ai nevoie de ele, doar vine sezonul rece nu? Inca o recomandare este sa ai la tine lanturile pentru gheata. Chiar daca crezi ca nu le vei folosi, nu se stie niciodata cand ai nevoie de ele.

In cazul in care vine zapada si masina ta nu este echipata cu anvelope de iarna, risti o amenda de la 600 la 1500 RON, iar daca ai provocat si un mic accident, coliziune, derapaj sau blocarea unui drum pe care se circula greu risti sa ramai pieton pana la trei luni. Te faci biciclist.

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Noiembrie 2, 2012, in Auto-Moto and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: