Materia Neagra

Harta materiei negre
 
Life & Style
O echipă internaţională de astronomi a reuşit să alcătuiască o hartă a materiei negre din Univers, de o întindere fără precedent, care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine această masă misterioasă, care ar forma aproximativ 25% din Univers, potrivit unui studiu recent.
Rezultatele acestor observaţii erau anticipate de mult timp, informează AFP. Ele au la bază simulări informatice, dar erau dificil de verificat, ţinând cont de faptul că materia neagră este, prin natura ei, invizibilă, au explicat Catherine Heymans, de la Universitatea Edinburgh din Scoţia, şi Ludovic Van Waerbeke, de la Universitatea British Columbia din Canada, principalii autori ai studiului. Cei doi savanţi şi-au prezentat studiul la conferinţa organizată în această săptămână de American Astronomical Society în oraşul Austin, din statul american Texas. Astronomii au realizat această hartă analizând circa 10 milioane de galaxii din patru regiuni diferite ale cerului şi care se află la o distanţă de 6 miliarde de ani-lumină (un an-lumină are 9.460 miliarde de kilometri). Pentru a identifica materia neagră, ei au studiat distorsiunile luminilor emise de aceste galaxii, care sunt deviate de structuri de materie neagră, în drumul lor prin spaţiu către Terra. Acesta a fost primul proiect de observare a materiei negre, la scală uriaşă, analizând Universul în toate direcţiile.
Proiectul, denumit Canada-France-Hawaii Telescope Lensing Survey (CFHTLenS), are la bază imaginile galaxiilor acumulate timp de cinci ani.
În afara materiei negre, Universul este format şi din materie vizibilă (4-5%), şi din energie neagră (70%), o forţă misterioasă care explică fenomenul de accelerare a expansiunii cosmosului.
 

SURSA: gazeta de sud

Anunțuri

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Ianuarie 15, 2012, in Descopera and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: