General SS


Umilit în faţa porţilor Moscovei în decembrie 1941, cu imaginea de strateg şifonată, Hitler avea nevoie nu numai de o victorie militară, ci şi de imagine. A ales Stalingradul, oraşul cu nume de dictator (azi Volgograd). Atacul a început în mai 1942, cu câteva victorii ce au permis ca 80 la sută din ruinele fumegânde să fie cucerite. Crâncena bătălie s-a dus pentru fiecare stradă, pentru fiecare casă. Au murit, susţin unele statistici, circa trei milioane de ostaşi.
Tăindu-li-se liniile de aprovizionare, încercuiţi, nemţii mureau nu doar în luptă, nu doar de frig, mureau efectiv de foame. Soldaţii de la Stalingrad deveniseră canibali, scrie Hassel.
Niciun pas înapoi era consemnul pentru ambele tabere! Generalul SS Paul Ausberg ordonă totuşi retragerea, regruparea pe râul Cir, ceea ce îl conduce în faţa plutonului de execuţie. Pe 2 februarie 1943, Generalfeldmarchall Paulus semnează capitularea. 90.000 de germani, dintre care 22 de generali, sunt luaţi prizonieri.

Reclame

About DanTalmaciu

Ma identific ca inginer cu acte in regula si un pasionat de frumos, nou si vechi. Ma inclin in fata istoriei, iubesc masinile clasice si motocicletele, timpul liber il petrec pe doua roti si apreciez implicarea activa.

Posted on Aprilie 17, 2010, in Carti, Istorie Militara and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: